Gerillaljus Chitachonga

Gerillaljus Chitachonga

Chitachongablogg - Why do serious beat fun?

Allt fler objekt, såsom parker, träd, fasader, hus och offentliga byggnader mm belyses idag. Ljussättningen är en bransch som varit och är på snabb frammarsch . Vi, Gerillaljusättargruppen, Chitachonga tycker förstås detta är kul att se, dock tycker vi att i vissa fall är ljussättningen gjord så otroligt smaklös att man lika gärna kunde vara utan. Det är där vi kommer in i bilden, vi tar oss friheten att ändra ljussättningar på offentliga platser. Det kan handla om att rikta om ljuskällan, filtrera om till en ny nyans osv. Nedan kan du läsa om våra projekt, lära dig hur vi jobbar. Du kan också tipsa oss om objekt du tycker är alltför smaklösa genom att maila. Adressen hittar du här bredvid till höger. /Chitachonga

En blivande gerillaljussättare?

chitachongaPosted by 1 Wed, October 05, 2011 10:10:51
Typen av människor vars länk jag nedan kommer klistra in är ofta våra bittra fiender. Men det här är en utav de första kommunanställda ljusdesigners som har något fokus på rätt håll.


http://luxgerulus.blogspot.com/2011/10/om-natten-ar-det-skugga.html


Bilden ovan föreställer en överbelyst liten "gränd" i paris. Bilden har inget med länken att göra.

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post23

Stelhet leder till kommunal ljussättning

chitachongaPosted by 1 Tue, May 11, 2010 21:53:14

Inte bara författare, pedofil och bög utan även ljussättare.

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post22

Mellanting

chitachongaPosted by 1 Fri, October 03, 2008 16:35:47
Att helt mörka bilder är svåra att tolka, och likaså helt vita har vi ju sett nedan. Hur är det med ett mellanting? Mitt emellan ska ju vara lagom och lagom är ju bäst.
Blog Image
Låt oss utvärdera: Är lagom bäst? Nej. Det är minst lika svårt som i tidigare fall att uttyda något ur denna bildkomposition. Inte ens dess gyllene snitt ger oss någon som helst ledtråd.  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post18

Vitt

chitachongaPosted by 1 Fri, August 08, 2008 02:38:41
Jag pratade inspiration med en innan händelsen ickebekant. Efter lite hit och dit pratande sa han att man kan välja var man hämtar sin kreativitet eller inspiration. Han sade att man kan använda det mörka eller det ljusa som idékälla. (På tal om att alla konstnärer antingen är alkoholister eller religösa) Vad innebär det? Jag har min tolkning som jag inte kommer dela med mig av här, kanske senare.
Tidigare har ljuset, det vita eller det goda om man så vill varit ett ganska oberört ämne här på gerillaljus.se, det har varit mörker, mörker, skugga, mörker, skuggdans osv. Likt en nybyggande pionjär på jakt efter det bästa stället att bygga mitt hus eller som personen som jagade och dödade den näst siste mohikanen (hehe, internskämt) åtar jag mig detta uppdrag, att skriva om färgen vit. 
Vit är som kanske bekant den färg som är ljusast. Färgen Vit reflekterar alla grundfärger lika mycket dvs Röd, Grön och Blå och då blir blandningen vit. Jag gjorde lite bakrundskoll och lärde mig då att alla vita färgämnen består av små små små genomskinliga byggstenar. Detta faktum får mitt huvud att gå i väggen och miljoner frågor flyger runt i mitt huvud? Är vitt osynligt?! Vad är vitt i sig självt? Osynlighet? Kan man prata om Vitt ljus som osynligt ljus? Ljus i sig är ju faktiskt ganska osynligt, det är först då det träffar något som man ser det(om man inte stirrar rätt in i ljuskällan). Om det nu är osynligt varför ser vi det då? Är det kanske avsaknad av mörkret vi noterar? 
2 får gärna återkomma med feedback och tankar. Nedan följer en vit referensbild för att ni ska kunna relatera till något. Lägg märke till hur, även i detta fall, svårt det är att fästa blicken på något konkret i denna bildkomposition. 
Blog Image

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post16

Mörker

chitachongaPosted by 2 Tue, July 22, 2008 00:16:06

Om man sluter ögonen tror man först att det är svart, som referensbilden nedan. Men det blir inte riktigt mörkt. Inte i mina ögon. Inte bakom mina ögonlockar. En dag skulle jag vilja vara blind för att se hur det ser ut inifrån.

Det kanske ser olika ut för olika blindheter? Någon som vet?

Svart är ingen färg säger en del...Max Book ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Max_Book ) säger att om man kan köpa det i en färgaffär så är det en färg. Jag håller med. Färgsnobberi är kass.

Frågan är här: Är mörker svart/ svart = mörker?

Återkommer när jag funderat. Under tiden kan kanske 1 lägga upp en vit referensbild om han har någon fotograferad observation av vithet....

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post15

Återigen Mörker

chitachongaPosted by 1 Wed, July 16, 2008 01:12:18
Blog ImageVad ser du? Ett hus? Mörker? Ljus? "Vi bringar inte ljus utan mörker" eller skugga om du så vill, utan mörkret på bilden hade du förmodligen inte lagt märke till huset eller vägen, trottoaren eller flaggstången. Bilden är komponerad så att ljusets två högra hörn gränsar till två punkter av det gyllene snittet vilket gör att bilden är extra attraktiv för ögat att se på, eller ögonen för er som har två. Det här är ingen gerillaljussättning utan inlägget skrevs mest av anledning att visa hur viktigt det är att skapa rum, mörker, ljus och kontrast, men samtidigt hur viktigt det är att skapa något som sticker ut eller är bryter mot mönstret. Svart drar till sig blicken medans det ljus bryter av. 
Referensbild nedan.

Blog ImagePå bilden ovan ser vi enkelt hur svårt det är att fästa blicken på något särskilt i en sådan svår komposition. Vi har inget som bryter av, inget som går mot mönstret. Samtidigt är bilden så oerhört subjektiv eftersom vi ger ögat(ögonen för er som har två) och hjärnan mycket mer utrymme för fantasi. 

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post14

Skuggvideo

chitachongaPosted by 1 Sun, July 13, 2008 21:23:11


  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post13

Kalejdoskop - Ljustjuven

chitachongaPosted by 1 Tue, April 22, 2008 18:27:34
Igår var jag hos min gerillakollega. Han illustrerade ett nytt koncept han tänkte att vi skulle ta och göra. Konceptet heter "Kalejdoskopet - Ljustjuven" och vi har redan en potentiell operationsplats. Som vi dock inte avslöjar nu. Håll Utkik... Nedan följer skisserna. 
Blog ImageDenna skiss visar hur vi med hjälp av speglar snor ljus från en befintlig ljuskälla och sedan skickar iväg det till ännu en spegel, därefter skickas ljuset ner i ett träd där en grupp av roterande speglar vispar runt ljuset, som ett kalejdoskop.
Blog Image

Blog Image

  • Comments(0)//www.gerillaljus.se/#post9
Next »